Prvé nasadenie Rabit tímov na Slovensku sa skončilo

08.10.2009 Prešov

Príslušníci hraničných polícií zo 14 členských štátov Európskej únie (EÚ) a Nórska dnes ukončili spoločnú akciu s názvom Rabit Exercise Vihorlat 2009.
Jej hlavným cieľom bolo kooperácia zásahových, takzvaných Rabit tímov, ktoré sú orientované na nelegálnu migráciu do schengenského priestoru.
\"Bolo to prvé nasadenie Rabit tímov na území Slovenskej republiky a hoci to bolo iba cvičenie, implementovali sme ho do reálnych situácií, reálneho života na východnej hranici. Príslušníci z iných krajín mali tie isté právomoci ako naši policajti pri zadržiavaní nelegálnych migrantov alebo pri riešení pašovaného tovaru, \" informoval riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (ÚHCP MV SR) Tibor Mako. Ako ďalej uviedol, zatiaľ naša hranica nezaznamenala nápor migrantov, s ktorým by si nevedela poradiť. Len čo by však k takejto situácii došlo, slovenská strana má oprávnenie požiadať agentúru Frontex, ktorá Rabit tímy zastrešuje, aby Slovensku poskytla pomoc. Podľa Makových slov súčasťou Rabit tímu je momentálne 14 príslušníkov slovenskej polície.
\"Agentúra Frontex bola zriadená na kooperáciu a organizovanie spoločných aktivít na vonkajších hraniciach a v tejto súvislosti sa podieľa hlavne na zisťovaní rizík a analyzuje ich. Je priamym koordinátorom tréningov a rôznych aktivít a spoločných akcií, na ktorých sa zúčastňujú členské krajiny EÚ, \" uviedol vedúci oddelenia Pool Resources Network Jeff Schlenz z agentúry Frontex. Spoločné operácie sa vykonávajú v troch sektoroch, a to vzdušný sektor, pozemný sektor a morský sektor. Sídlom agentúry je Varšava a na jej činnosti sa podieľajú aj Nórsko, Island a Švajčiarsko. Ako ďalej povedal predstaviteľ Frontexu, agentúra zabezpečuje aj takzvané spoločné návraty, kde sa jej prostriedky využívajú na návraty nelegálnych migrantov, väčšinou leteckou dopravou do ich domovských krajín. Operácia Vihorlat 2009 teda predstavuje iba časť aktivít.
Mako priblížil, že pri plánovaní spoločného cvičenia bolo nevyhnutné vyriešiť viacero zložitých organizačných právnych a administratívnych problémov vyplývajúcich predovšetkým z rozdielov v legislatíve participujúcich štátov. Každá zo zúčastnených strán však sledovala hlavný atribút a to rýchlosť, ktorá je nevyhnutná pri medzinárodnej spolupráci policajných síl v prípade potreby ich nasadenia.
 

Vyberte región